Helgen den 25-26 november 2023 flyttar den dekadenta bokhandeln och butiken Chimära in på Litteraturens hus i Uppsala. Pop up-butiken är på plats hela helgen och anordnar dessutom en Litterär salong med läsningar och samtal som anknyter till den dekadenta estetiken.

I butiken kommer att finnas fransk elegans, utvald kvalitetslitteratur från förlaget Alastor Press och andra utmärkta småförlag och ljuvligt dekadenta inredningsdetaljer. Ett perfekt tillfälle att handla några tidiga julklappar, vem skulle exempelvis inte önska att tomten lämnar en snygg absintsked under granen?

Fritt inträde hela helgen!


(Men köp gärna en bok eller två.)

Program för den Litterära Salongen

Lördag 25/11

Chimära Bokhandel & Butik är öppen kl 10-17

11.00 Sara Bonadea George presenterar och läser ur sin bok Blodets blomma – växter i svensk folktro

Uppsalaförfattaren Sara Bonadea George debuterade 2023 med Blodets blomma – Växter i svensk folktro illustrerad av Kristoffer Nilsson, som skildrar ett förindustriellt Sverige där växterna bär på kraft, makt och fördolda betydelser. Boken är en vindlande genomgång av den förtrollande floran, dess väsen och tillvarons gränsland.

12.00 Tristero förlag presenterar sin utgivning

Tristero förlag ger ut mörk americana, grit lit och gothic hilbilly noir. Följ med på en hårdkokt resa in i den amerikanske landsbygden och lär dig allt om genren southern gothic och liknande riktingar. Inget för kräsmagade!

13.00 Anna Bark Persson samtalar med Maria Nygård om fantastik utifrån sin essäsamling Annorstädes

Anna Bark Persson skrev sin doktorsavhandling om maskulinitet och bilden av Norden i engelskspråkig fantasylitteratur. Nu forskar hon om feministiska och queera skildringar av Mars i spekulativ fiktion. Hon har sedan ungdomen varit aktiv i den svenska science fiction- och fantasyrörelsen som kritiker och arrangör. Hennes essäsamling Annorstädes från 2021 är en samling essäer om science fiction och fantasy. Om Mars som dröm och mardröm. Om hur författare som Ted Chiang och Joe Abercrombie skriver om barn och familjer. Om Ursula K. Le Guin, Nicola Griffith och Ada Palmer. Om framtiden, inte för framtidens skull utan som feministiskt drömlaboratorium.

14.00 Lina Österman läser dikter

Lina Österman är en författare bosatt i Uppsala. Hon har tidigare bott i Frankrike, och hennes litteratur bär på ekon från södra Europa. Hon debuterade 2014 med Flodsökare. Österman kommer att läsa en del nyskrivet material samt dikter ur samlingen Förnimmelser (2022).

14.30 Axel Englund läser dikter av Stéphane Mallarmé och Hugo von Hofmannsthal

Axel Englund är professor i litteratur­vetenskap och Wallenberg Academy Fellow vid Stockholms universitet. Han är specialiserad på relationer mellan text och musik, och har tidig­are skrivit om tyskspråkig lyrik. Han är också verksam som översättare och kommer att läsa ur sin prisade översättning av en av den moderna litteraturens portalgestalter Stéphane Mallarmé (1842–1898) samt ur den kommande översättningen av Hugo von Hofmannsthals (1874-1929) dikter som kommer i början av nästa år.

15.00 Fatala fresterskor – samtal om sekelskiftets kvinnobilder med Hillevi Norburg och Karin Cellton

Vid förra sekelskiftet stod kvinnan under attack i praktiskt taget alla aspekter av kulturen: litterärt, konstnärligt och vetenskapligt. Salome, Lilith, sfinxen och andra femme fataler – alla var de varnande exempel som skulle åskådliggöra det onda som dolde sig under den eleganta ytan och kvinnans frestande hud. Men kan man göra andra läsningar av de till synes ärkemisogyna skildringarna? Och hur använde sig tidens normbrytande kvinnor – som Renée Vivien och Rachilde – av dessa litterära förebilder i sitt identitetsbygge och poetiska praktik? Feelbadbibliotekarien Karin Cellton och dekadensexperten Hillevi Norburg reder ut begreppen.

Söndag 26/11

Chimära Bokhandel & Butik är öppen kl 10-17

11.00 Alastor Press läser prosadikter av Renée Vivien

Alastor Press presenterar den dekadenta, lesbiska, luciferianska sekelskiftespoetissan Renée Vivien (1877-1909) och översättarinnan läser några prosadikter ur samlingen Från grönt till violett.

12.00 Sjösala förlag presenterar sin utgivning

Sjösala Förlag AB startades senhösten 2011. Ambitionen är att ge ut litteratur som helt enkelt är stickande bra. Spektakulära nyutgåvor av klassiker, debutanter som förtjänar att läsas och samhällsdebatt som gnager i ögonen på folk. Hör dem tala om sin utgivning och deras klassikerbibliotek.

13.00 Lisa Gidlöf läser ur diktsamlingen Intill haren, inuti haren

Lisa Gidlöf är poet bosatt i Uppsala. Hon debuterade 2018 på Vendels förlag med den prosalyriska Flickan, som skildrar att bli kvinna. Hennes andra bok, diktsamlingen Intill haren, inuti haren, kom 2022 och det är ur denna hon kommer att läsa dikter.

13.30 Hastur Förlag läser skräcknoveller av Guy de Maupassant

Tidigare i år gav Hastur Förlag ut en samling med den franska novellkonstens mästare Guy de Maupassants (1850–1893) främsta skräcknoveller som rymmer allt från klassisk skräckromantik till syfilisorsakade vansinnesvisioner. Therese Hallberg läser en av de kortare novellerna. För eventuellt påföljande mardrömmar tas intet ansvar.

14.30 Hillevi Norburg läser ur sin dekadensroman Messalina

Hillevi Norburg, som till vardags driver förlaget Alastor Press och översätter fransk dekadenslitteratur, debuterade 2022 med romanen Messalina som präglas av sekelskiftets motiv och stämningar. En fransk hertig tillbringar en kvalmig sommar på sin belgiske väns slott utanför Bryssel och blir förtjust i kamratens rödhåriga syster – den belästa och frestande Mathilde – vilket får ödesdigra konsekvenser för dem alla.

Med reservation för ändringar, hugskott och förvillelser!

chimära pop up

Rekommenderad läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *